Æbleskiver med gær og kærnemælk

Æbleskiver med gær og kærnemælk

Print Friendly, PDF & Email

 

Og så blev det 1. søndag i advent. Julepynten er kommet op. Den smukke adventskrans har fået tændt sit 1. lys, hvor er det dejligt med alle disse levende lys, her i den mørke tid.

Hvad passer bedre end en god omgang æbleskiver med gær og kærnemælk. Den gode gamle smag og serveres med et varmt glas gløgg?

Nu er familien jo vokset lidt, og børnene er blevet voksne.  Det kunne ses på æbleskivefadet.
Jeg tænkte, æbleskiver og kaffe om eftermiddagen og æbleskiver og gløgg til aften, når mørket har sænket sig. MEN der var 5 sølle æbleskiver tilbage, efter eftermiddagens æbleskivefest – og fred med det.  Det er vel et tegn på at de smagte som de skulle.

I skal ikke snydes for opskriften. Den gode gamle og indbegrebet af jul er med gær- så de holder formen og kærnemælk og kardemomme for den “rigtige” smag, ikke noget citron halløj her.

Æbleskiver med gær og kærnemælk

5 dl kærnemælk
1 pk. gær / 1 pose tørgær
4 æg delt i blommer og hvider
300 gram mel
1 nip salt
3 tsk. sukker
1,5 tsk kardemomme
1 tsk. vaniljesukker

Palmin/svinefedt/margarine/smør til stegning

 Florsukker og marmelade til servering.

 Lun kærnemælken til max 37 grader rør gæren/ tørgæren ud i .
Del æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne stive – sæt til side
Bland kardemomme, salt, sukker, kardemomme og vanilje i melet, og rør det i kærnemælken.
Tilsæt æggeblommerne og rør til dejen er uden klumper
Vend forsigtigt æggehviderne i dejen. Dæk skålen til og sæt den til hævning ca. 1 time.

Sæt en ske ned i dejen, så luften går lidt ud – og så skal der bages.

Varm æbleskivepanden godt op. Kom lidt fedtstof i hvert hul.
Jeg bruger en sovseske, en skefuld passer til hullerne i min æbleskivepande.
Æbleskiver med gær og kærnemælk

For mig fungerer det bedst,  at vende æbleskiverne med en træpind/strikkepind. Æbleskiverne vendes på siden,  så snart “skallen” er dannet og har fået lidt farve.
Mens de står på siden kan du efterfylde æbleskiven med lidt dej. Enten forsigtigt med en teske eller ved at komme lidt dej i en sprøjtepose med tylle.
Det gør at dine æbleskiver bliver kuglerunde og fine. Vi gjorde det på nogle,  men  det er ekstra arbejde.

Hvis du vil se hvordan du får 100% kuglerunde æbleskiver så har Samvirke lavet en lille video

Færdig arbejde – tak til Rasmus for at bage de fleste. Æbleskiverne serveres med florsukker og dejlig marmelade

Æbleskiver med gær og kærnemælk

 

Summary
recipe image
Æbleskiver med gær og kardemomme
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

2 tanker om "Æbleskiver med gær og kærnemælk"

  1. Det er altså alt, alt, alt for meget gær hvis der ikke bruges tørgær 😞 De var fuldstændig uspiselige så det hele røg i skraldespanden… Under en halv pakke er nok… 😕

    1. Hej Katrine

      Det er jeg ikke enig i – jeg afprøvet opskriften flere gange, både med almindelig gær og med tørgær ( men bager oftest med tørgær) og hver gang passede det fint. Dejen hævede godt op, og de smagte skønt.. Men du skal kun bruge enten almindelig gær ELLER tørgær ikke begge dele..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *