Fastelavnsboller, gammeldags

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Så snart julen er ovre, begynder reklamer for store syndige/dejlig fastelavnsboller at kunne ses, i bl.a. Bilka avisen. Vi griner af det hvert år – men samtidig er det startskuddet til, at der skal afprøves fastelavnsbolleopskrifter. Der er jo et hav af forskellige varianter, så det er  bare at komme i gang, hvis vi skal nå dem alle.

Denne opskrift har jeg haft i flere år, men der ligger nye fastelavsbolle opskrifter i “skal afprøves bunken”

Den gammeldags fastelavnsbolle, er en lukket bolle. Er man omhyggelig med at få lukket tæt om fyldet (og lidt heldig) burde det blive inde i  bollen,  og den holder sig lækker i flere dage (hvis der er flere tilbage)

Bløde og saftige gammeldags fastelavnsbolle, ca 18 stk.

50 gr. gær / tørgær
3 dl kærnemælk ( har du kun mælk, laver du din egen kærnemælk ved at tilsætte 1 tsk. eddike)
1 dl smagsneutral olie
500 gram mel
1 spsk. sukker
1 æg fra en stolt høne
1 tsk. kardemomme
1 tsk. salt

Æg til pensling

Fyld:
Fx kagecrem, marmelade, eller marcipan.

Gæren røres ud i den lune kærnemælk. Bruger du som jeg tørgær, skal den aktiveres. Det er super nemt. Drys indholdet af en pose tørgær ud i den lune kærnemælk, rør rundt, vent 1-2 minutter, og Bingo – den er klar. Olien tilsættes. Mel, salt, sukker, kardemomme og æg røres i og æltes sammen til en ensartet blød og smidig dej. Er den ikke blød og smidig, tilsæt et par spsk. vand. Det er æltningen der gør tricket. Har du en røremaskine, lader du den ælte gerne i 10 minutter, eller må du i gang på gammeldags maner.

Hæver til dobbelt størrelse under et fugtigt klæde.
116

Deles i ca. 18 stykker, der trykkes flade. Læg  en tsk. fyld fx syltetøj, marcipan eller kagecrem på.

Saml enderne og luk fyldet inde, vær omhyggelig med at få klemt alle åbninger sammen, så fyldet ikke flyder ud. ( Det lykkedes næsten for mig)

117

Efterhæver på bagepladen i ca. 15 minutter. Pensles og  bages i ca. 12 minutter ved 200 grader varmluft.

Kan pyntes med glasur, flormelis, chokolade, smeltet smør og drysset med sukker.  Kun fantasien sætter grænsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *