grovbrød med græskarkerner

Grovbrød med græskarkerner


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/landmandsliv.dk/public_html/wp-content/plugins/pinterest-pin-it-button/includes/simple_html_dom.php on line 1364

Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/landmandsliv.dk/public_html/wp-content/plugins/pinterest-pin-it-button/includes/simple_html_dom.php on line 1364

Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/landmandsliv.dk/public_html/wp-content/plugins/pinterest-pin-it-button/includes/simple_html_dom.php on line 1364

Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/landmandsliv.dk/public_html/wp-content/plugins/pinterest-pin-it-button/includes/simple_html_dom.php on line 684

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/landmandsliv.dk/public_html/wp-content/plugins/pinterest-pin-it-button/includes/simple_html_dom.php on line 691

Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/landmandsliv.dk/public_html/wp-content/plugins/pinterest-pin-it-button/includes/simple_html_dom.php on line 684

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/landmandsliv.dk/public_html/wp-content/plugins/pinterest-pin-it-button/includes/simple_html_dom.php on line 691
Print Friendly, PDF & Email

 

Når man står sådan en eftermiddag, og der er lidt tomt i brødskuffen, så har man jo en god grund til at bage et lækkert grovbrød .

Nu er det ikke fordi vi spiser så meget hvedebrød/franskbrød, men manden kan godt lide,  at få en ostemad til sin morgente.

grovbrød med græskarkerner

Grovbrød med græskarkerner, 1 stort brød

100 gram knækkede hvedekerner + kogende vand til iblødsætning

1 dl. havregryn
2 dl. vand

1 pk. gær / 1 pose tørgær
1/2 dl. Olie
2 dl. yoghurt naturel/ A 38 eller lignende
2 tsk. sukker
2 tsk. salt
ca. 550 gram god hvedemel ( der er stor forskel på mel. På fugtighed og friskhed, derfor står der “ca.”)
100 gram rugmel

Yoghurt naturel til at pensle med og græskarkerner og mel  til at drysse på.

Hæld hvedekernerne i  en skål. Hæld kogende vand over.  Hæld bare meget vand over – overskydende vand bliver senere hældt fra og kasseret.

Lad kernerne trække så længe som muligt, gerne nogle timer. Jeg gjorde det om morgenen, og bagte om eftermiddagen. Skal det gå hurtigere, så kog kerner og vand i en gryde. Hæld overskydende vand fra og køl kernerne af.

Kog havregryn og vand til en lind havregrød. Kom det i røremaskinens skål. ( Havregrød i dit franskbrød gør, at dit brød bevarer friskheden og fugtigheden i mange dage)  Lad grøden køle lidt af. Tilsæt yoghurt, salt,  sukker, olie og de afkølede kerner.

Når blandingen er 37 grader / lillefinger varmt, røres gæren/tørgæren i.

Tilsæt hvedemel og rugmel. Lad røremaskinen gøre arbejdet. Lad den ælte i 10 minutter.

Efter 10 minutter er dejen glat og smidig ( Er den tør, tilsæt 1 spsk vand ad gangen og rør/ælt indtil dejen er glat og smidig.  Er dejen for fugtig, lad røremaskinen arbejde 5 minutter mere inden der tilsættes 1 spsk mel af gangen)

grovbrød med græskarkerner

Lad dejen hæve tildækket  til dobbelt størrelse ca. 1 time.

Tag dejen ud på et meldrysset bord. Slå luften ud af dejen og form et brød/spænd dejen op. Læg brødet  i en stor brødform/rugbrødsform beklædt med bagepapir.

Tænd ovnen på 230 grader.

Lad dejen efterhæve i 20 minutter

Giv brødet et par rids og pensel dejen med yoghurt og drys med  mel og græskarkerner.

Sæt brødet i ovnen, og giv det 3 minutter på 230 grader varmluft. Dæmp så varmen til 200 grader varmluft i ca. 35 minutter.

Jeg kan anbefale at investere i et digitaltermometer, så er det nemt at bage ens hver gang. Når termometeret viser 97-98 grader er brødet færdigt.

Skulle hilse fra manden og sige,  “at det var sgu godt nok et lækkert brød”  <3 <3

Summary
recipe image
Grovbrød med græskarkerner
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

2 tanker om "Grovbrød med græskarkerner"

  1. Nu står jeg og er lige ved at gå i gang, og bemærker pludseligt at der står “Tilsæt yoghurt, salt, sukker, olie og de afkølede kerner.” i opskriften, men der er ikke nævnt olie i ingredienslisten?

    Hvor meget skal der mon i?

    1. Hej Peter

      Ej det er jeg ked af…Plejer ellers altid at “tælle” ingredienserne – for at tjekke at alle er kommet med. Jeg tilsætter gerne 1/2 dl olie…Håber dit brød blev ok?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *