Lækker brombær æblemarmelade

Lækker brombær æblemarmelade

Print Friendly, PDF & Email

 

Brombær krattet bugner af lækre mørkerøde, næsten sorte brombær.

I weekenden fik jeg endelig pillet en bajlefuld. Tænk at en 1/2 time langs krattet, kan give 3 kilo brombær – sikke en overflod – Tak til moder jord, for den store overflod.

Lækker brombær æblemarmelade

Jeg har svært ved at se bær gå til spilde, og det er jo dejligt at have lidt forskellige bær og frugter i fryseren . Der er ikke noget så dejligt, som at tage sommerens frugter og bær op af fryseren er mørk vinterdag. Hele huset kommer til at dufte af sol og sommer!

Selvom du ikke har en markvej med et krat som mig, så har jeg set rigtigt mange steder, i skoven, på enge, ja sågar  i villakvarter, at der vokser brombær vildt ved hegn og skel. Jeg kan ikke forstille mig, at nogen har noget imod, at du piller de lækre bær, i et vildt hegn, der vender ud mod offentlig vej.

Søndagens brombærhøst blev til lækker brombær æblemarmelade, 3 små poser brombær til fryseren ( de passer til et lag mousse i en lagkage) og resten blev til fyld i en rugbrødslagkage – men mere om det senere.

Lækker brombær æblemarmelade

Først skal du have den nemme  opskrift på brombær æblemarmelade. Man kan godt opleve at brombærmarmelade kan blive lidt koncentreret – så derfor tilsatte jeg æbler. Æblerne giver både en lækker blød konsistens, men “fortynder” også den kraftige brombærsmag.

Lækker brombær æblemarmelade

ca. 1 kilo modne brombær
ca.  1/2 kilo æbler, evt.  nedfaldsæbler
3 dl. vand
1 vaniljestang
ca. 2 dl. sukker
3 tsk. Rød Melatin + 2 spsk sukker

ca. 5 rene glas med låg (* skoldede og skyllede i Atamon eller spiritus)

Kom forsigtigt de modne brombær i en vandbalje med kold vand. Pil blade og dårlige –  umodne bær fra.

Kom de rengjorte bær i en stor gryde sammen med 3 dl. vand

Vask og skræl æblerne. Bruger du nedfaldsæbler, så skær stødte pletter fra. Del æblerne i både og læg dem i gryden

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom vaniljekorn og den tomme stang i gryden.

Når brombær og æbler er udkogt – fiskes den tomme vaniljestang op – og marmeladen  smages til med sukker.

Der er stor forskel på, hvor søde æbler og brombær er, så en præcis sukkermængde kan ikke angives men – smag – smag – smag. Det er kedelig både at få lavet for sød og sur marmelade.

Start med 1 dl. sukker,  mens gryden stadig er i kog – rør i gryden så sukker opløses. Smag på marmeladen – er den stadig for syrlig, tilsæt 1/2 eller 1 hel dl. mere. Fortsæt til du har fået den sødme som DU kan lide.

Bland Marmelit med 2 spsk. sukker. Tag gryden af varmen og rør Marmelit/sukkerblandingen ud i den varme marmelade. Rør evt klumper ud.

Giv marmeladen et opkog på ca. 1 minut – mens der røres i gryden.

Jeg oplevede ikke, at min marmelade lavede skum – men hvis den gør, så brug en ren ske, og fisk skummet op.

Fyld så marmeladen på de rene* glas.

Sæt straks de rene låg på og vend glasset på hoved – så det forsegles.

Lad marmeladen afkøle på køkkenbordet. Opbevar marmeladen  i køleskab eller koldt spisekammer..

Du  har nu nogle glas med den skønneste marmelade.  Sæt et mærkat på og måske en fin sløjfe, så har du den perfekte værtinde / veninde gave.

 

 

Summary
recipe image
lækker brombær æblemarmelade
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *